BOZCAADA

Ege Denizi’nin kuzeyinde, Çanakkale Boğazı’nın girişinde yer alan ve Türkiye’nin en büyük üçüncü adası olan Bozcaada, Çanakkale’ye bağlıdır. Bulunduğu konum itibariyle farklı bir iklim yapısına sahip olan adada, Ege Denizi’nde yer almasına rağmen Akdeniz iklimi hâkimdir ve Çanakkale Boğazı’nın girişinde yer alması nedeniyle kuzey rüzgârları da oldukça fazla hissedilir. Nem oranının düşük olduğu Bozcaada’da, temmuz ayında ortalama hava sıcaklığı 35 derece iken, ocak ayında ise ortalama sıcaklık 7 derecedir. Yumuşak iklimi nedeniyle yılın her mevsiminde gidilebilecek bir yer olan Bozcaada’ya, özellikle deniz turizmi için gidilmek isteniyor ise mayıs - ağustos ayları en ideal tarih aralığıdır.

NEREDE YÜZÜLÜR?

Bozcaada’da denize girilebilecek birden fazla irili ufaklı koy ve plaj bulunmaktadır. Mayısın son haftalarından ekim ayının ortalarına kadar denize girilebilen Bozcaada’nın sahillerinin en yoğun olduğu ay ise ağustos ayıdır.

Ayazma Plajı

Bozcaada plajları arasında en fazla ziyaret edilen ve yoğun olanı ünlü Ayazma Plajı’dır. İnce kumu ve turkuaz renginde denizi ile ilk kez gelenleri adeta büyüleyen bir kumsal olan Ayazma, günübirlik tesislerin bulunduğu tek koy olma özelliğine de sahiptir. Şemsiye ve şezlong kiralanabilen plajda; deniz bisikleti, jet ski, hamburger ve banana gibi su sporları da yapılabilmektedir.

Beylik Koyu

Beylik Koyu, Ayazma Plajı’nı sol tarafında yer almasına rağmen aradaki yolun çökmesi nedeniyle gözlerden uzak kalmış bir koydur. 2 bin 250 groston ağırlığındaki Mercy God isimli kuru yük gemisinin 2015 yılında karaya oturması nedeniyle koyda garip bir görüntü oluşmaktadır. Ancak gemi, ziyaretçiler tarafından gemiden denize sarkıtılan halatlarla yapılan salıncaklar sayesinde deniz turizmine adapte edilmiştir.

Sulubahçe Koyu

Ayazma Plajı’nın bitişiğinde yer alan Sulubahçe Koyu, yol üstü olması nedeniyle günübirlik tatilciler tarafından tercih edilmektedir. Bunun haricinde koy genellikle civardaki yazlıklarda oturanlar tarafından kullanılmaktadır.

Ayazma, Beylik ve Sulubahçe’nin yansıra Bozcaada’da denize girilebilecek Tekirbahçe, Akvaryum (Mermer Burnu), Çayır, Tuzburnu ve Poyraz Limanı Koyları ile Habbele Plajı da bulunmaktadır.

NERELER GEZİLİR, NELER GÖRÜLÜR?

Bozcaada Kalesi

Bozcaada Kalesi

Adaya yaklaştığınızda ilk göze çarpan Bozcaada Kalesi’dir. Günümüze kadar oldukça iyi korunmuş olan kaleyi ne zaman kimin yaptığı tam olarak bilinmese de Bizans, Ceneviz ve Venedik döneminden beri kullanıldığı tahmin edilmektedir.

Fatih Sultan Mehmet döneminde ise Bozcaada Kalesi ilk kez Türklerin eline geçmiş ve bu dönemde içine bir cami yaptırılmıştır. Bozcaada Kalesi, yaz aylarında her gün saat 10.00 ile 19.00 arasında ziyarete açıktır. Ayrıca festival zamanlarında Bozcaada Kalesi’nde konserler de verilmektedir.

Ayazma Manastırı

Kutsal su anlamına gelen ve doğal su kaynaklarının olduğu yerlere verilen bir isim olan Ayazma, Bozcaada’nın güney kısmında yer almaktadır. Ayazma’da tarihi bir çeşme, yaşlı çınar ağaçları, manastır ve 2 adet tek katlı yapı bulunmaktadır. 1734 yılında Monalaki Manolidis tarafından Aya Paraskevi adına yapılan manastır, 16 Temmuz’da kutlanan Rumların Aya Paraskevi günü gibi özel günlerde ibadete açılmaktadır.

Bozcaada Müzesi

Bireysel girişim sonucu kurulan Bozcaada Müzesi, 2013 yılında ‘Yunan kültürünü, Yunanistan’ın dışında da en iyi şekilde tanıtarak, iki halk arasında barış kültürünün yayılmasını sağladığı’ için UNESCO’dan ödül almıştır.

Müzede eski Bozcaada fotoğrafları, Osmanlı döneminden kalan eşya ve evraklar, Çanakkale Savaşı’nda kullanılan yabancı ülke askerlerinin bıraktığı malzeme ve belgeler, Bozcaadalı Rum ve Türklerin kullandıkları eşyalar, denizciler, kaptanlar ve süngercilere yönelik eşyalar ile şarapçılıkta kullanılan çeşitli aletler sergilenmektedir.

Rüzgâr Gülleri ve Rüzgâr Türbinleri

Rüzgâr gülleri, Bozcaada’nın batı ucunda yer almaktadır. Bozcaada sakinleri ve turistler özellikle gün batımını izlemek için rüzgâr güllerinin bulunduğu yere gelmektedir. Yaz dönemi süresince akşama doğru şehir merkezinden kalkan minibüsler, güneş batana kadar burada mola vermektedir.

Rüzgâr türbinleri ise Türkiye’nin 3’üncü rüzgâr enerji santrali olma özelliğine sahiptir ve 2000 yılında elektrik üretimine başlamıştır. Santral yılda yaklaşık 35 milyon kilovatsaat elektrik üretimi yapmaktadır. 14 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayacak düzeyde olan bu enerji, yeraltı kablolarıyla Çanakkale’ye aktarılmaktadır.

Bozcaada Rüzgar Gülleri

Bozcaada Sokakları ve Kargaları

Bozcaada Sokakları

Bozcaada’nın görülmeye değer yerlerinin başında sokakları gelmektedir. Rum evleri, kilise, saat kulesi, turistik restoranlar, kafeler ve otantik dükkânların yer aldığı sokaklar, ziyaretçilerini büyülü atmosferine sokmaktadır. Ada sokakları, özellikle profesyonel ve amatör fotoğrafçıların yoğun ilgisiyle karşılaşmaktadır.

Bozcaada’nın kargaları, Çanakkale’de görülen kargalardan daha farklıdır. Tüm kargalara içinde en küçük ve en tiz sesli olan bu kargalar beyaz gözlere ve gri enseye sahiptir. Ada halkıyla içli dışlı yaşayan bu kargalar, insanlar yemek yerken ya da bir şeyler içerken masalarına konup misafir olabilmektedir.

NELER YAPILABİLİR?

Bozcaada küçük bir yerleşim yeri olmasına rağmen güzel ve kaliteli vakit geçirilebilecek pek çok yer ve pek çok aktivite bulunmaktadır. Bunların başında minibüsle ada turu yapmak, sabah saatlerinden akşam saatlerine kadar süren tekne turuna çıkmak, şarap tadım derslerine katılmak, dalış yapmak, yürüyüş yapmak, bisiklete binmek, adaya özgü yetiştirilen tüm üzümleri görebileceğiniz bağ yolunda yürüyüş yapmak, at binmek, kitsurf ve seramik dersleri ve cam atölyesine katılmak gösterilebilir.

TARİHİ ESERLER

Bozcaada’da pek çok tarihi yapı ve eser bulunmaktadır. Adada bulunan en önemli tarihi eserler Meryem Ana Kilisesi, Bozcaada Yeni Kale, Köprülü Mehmet Paşa Cami, Bozcaada Alaybey Cami, Alaybey Hamamı, Bozcaada Köprülü Hamamı, Bozcaada Namazgâh, Namazgâh Çeşmesi, Yel Değirmenleri, Aburga Ahmet Dede Türbesi ve Bozcaada Sanat Galerileri’nde yer alan tarihi eserlerdir.

BOZCAADA KÜLTÜRÜ

Balıkçılık

Balık göç yollarının üzerinde olması nedeniyle bereketli bir denize sahip olan Bozcaada’da balıkçılık, geleneksel geçim kaynaklarının başında yer almaktadır. Bozcaada’da konumu itibariyle hem Akdeniz hem de Ege Denizi balıklarını bulmak mümkündür. Bölgede en çok çıkan balıklar ise kalamar, ahtapot, mercan, sinarit, uskumru, karagöz, çupra, sardalya, levrek, sarpa ve kupadır.

Bağcılık

M.Ö. 5’inci yüzyılda basılan Tenedos sikkelerinin üzerinde yer alan üzüm salkımlarından, Homeros’un İlyada’sı ve Evliye Çelebi’nin seyahatnamesinde yer alan bilgilerden bağcılığın Bozcaada’da oldukça köklü bir yere sahip olduğu anlaşılmaktadır.

Bağcılığın yüzyıllar boyunca adada yapılmasının en büyük sebebi ise kuzeyden esen rüzgârların adayı bağcılık yapmak için ideal bir ortam haline getirmesidir. Adaya özgü 4 üzüm türü bulunmaktadır. Bu üzüm türleri ise Kuntra, Karalahna, Çavuş ve Vasilaki’dir.

Bozcaada Üzümleri

Şarapçılık

Bağcılığın yoğun olarak yapılmasının bir sonucu olarak adada şarapçılık da uzun yıllardır yapılmaktadır. Türklerin dinî nedenlerden dolayı uzun yıllar şarap yapımından uzak durdukları görülmektedir. Bu nedenle 1925’li yıllara kadar şarapçılığın sadece Rumlar tarafından yapıldığı bilinmektedir. 1960 ile 1980 yılları arasında 13 adet şarap imalathanesinin bulunduğu adada günümüzde 6 şarap üreticisi vardır. Bu üreticiler Yunatçılar, Ataol, Talay, Corvus, Gülerada ve Amadeus’tur.

Bozcaada Mutfağı

Bozcaada mutfağı, uzun yıllardır Rum ve Türk halkının birlikte yaşaması nedeniyle oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Mutfaklarda kullanılan malzemelerin başında ise deniz ürünleri, kırmızı et, yabani otlar ve zeytinyağı gelmektedir. Yabani otlar zeytinyağlı yemekler, salatalar ya da börekler için kullanılmaktadır. Oğlak kapama ve tavşan yahnisi adaya özgü yemekler arasında yer almaktadır.

Öte yandan denizkestanesi havyarı ile yapılan şarap mezesi ile kalamar ve ahtapot ada mutfağında bolca bulunan deniz ürünlerindendir. Ada restoranlarının birçoğunda kalamar kokoreç, kalamar dolma, kömürde ahtapot ızgara gibi farklı tatlar bulmak mümkündür. Bunun yanında sardalya balığının asma yaprağına sarılarak ızgarada pişirilmesi de adaya özgü bir yemektir.

Bozcaada Mimarisi

Bozcaada’nın tamamının tarihi sit alanı olması nedeniyle tüm yapı ve onarımların Kültür ve Şehir Bakanlığı tarafından onaylanması gerekmektedir. Denetimler nedeniyle de adada çarpık yapılaşma görülmemektedir. Ada Rum ve Türk Mahallesi olmak üzere ikiye ayrımakta ve mahalleler tamamen kendi kültürlerinin mimari özelliklerini yansıtmaktadır. Türk Mahallesi tek katlı taş evler, iki katlı cumbalı evler, küçük meydanlar ve kıvrımlı sokaklardan oluşurken Rum mahallesi ise birbirini dik şekilde kesen ve hemen hemen aynı genişlikteki sokaklardan meydana gelmektedir.

ETKİNLİK VE FESTİVALLER

Bozcaada özellikle bahar ve yaz aylarını kapsayan birçok etkinlik- festival yapılmaktadır. Her yıl mayıs ayının ikinci haftasında gerçekleştirilen yarı maratonda 10 ve 20 kilometre koşuları yapılmaktadır.

Deniz Kuvvetleri Kupası Yat Yarışları temmuz ayının ikinci haftasında gerçekleştirilmektedir. Toplam 265 deniz mili mesafeli parkurda her yıl 50’nin üzerinde yelkenli yat birbirleriyle yarışmaktadır.

Bağbozumu Festivali her yıl eylül ayının başında düzenlenmektedir. Adanın bağlarında yapılan bağbozumundan sonra toplanıp merkeze getirilen üzümlerin coşkulu bir şekilde karşılanmasıyla festival başlar. Festival kapsamında gün içinde ve akşamları ayrı ayrı etkinlikler yapılmaktadır.

Uluslararası Bozcaada Lezzet Festivali, her yıl eylül ayının ikinci hafta sonunda gerçekleştirilmektedir. Festival kapsamında ada yemekleri ve uluslararası mutfaklara ait birbirinden lezzetli yemeklerin tadımlarını yapmak mümkündür.

Şarap Tadım Günleri, haziran ayının 3’üncü haftasının son 4 gününde gerçekleştirilir. Adadaki 4 şarap üreticisi ortaklığında gerçekleştirilen etkinlik kapsamında katılımcılarla şarap tadım turları, profesyonel tadımlar, şarap fabrikası gezileri ve bağ gezileri yapılmaktadır.

FAYDALI BİLGİLER

Sadece Ziraat Bankası şubesi bulunmaktadır. Garanti Bankası, İş Bankası ve Akbank’ın ise ATM’leri yer almaktadır.

Bir adet eczane vardır.

24 saat hizmet veren sağlık merkezi bulunmaktadır.

1 adet benzin istasyonu bulunmaktadır.

45 yat kapasiteli bir yat limanı bulunmaktadır. Yakıt ikmali, otomatik sayaçlı elektrik ve su hizmeti verilmektedir.

PTT Müdürlüğü bulunmaktadır.

Bozcaada’dan Çanakkale’ye her sabah ilk gemi ile belediye otobüsü gidip, akşam gemisi ile dönmektedir.

Kurye hizmeti bulunmaktadır.

Yaz aylarında tekne ve dalış turları hizmet vermektedir.

Bisiklet, araba ve scooter kiralama şirketleri bulunmaktadır.

Sonraki Makale GÖKÇEADA